Rosacea & sprengte blodkar

Vi behandler sprengt blodkar i ansikt, nese og legg - samt fødselsmerker med Dye-vl og YAG-laser

Rosacea

Rosacea er en svært vanlig hudlidelse som rammer i overkant av 10% av den voksne befolkning. Tilstanden starter ofte med periodisk rød hud i ansiktet, såkalt flushing. Etter hvert kan huden bli permanent rød, og det danner seg små kvise lignende forandringer i områder med rød hud.

Rødhet og sprengt blodkar i ansiktet som følge av rosacea påvirkes lite av medisiner og lokal behandling, men responderes veldig bra på behandling med laser.

Vi bruker laser til behandling av synlige, sprengt blodkar i ansikt, nese, legg, lår eller andre deler av kroppen. Man trenger vanligvis fra 1-3 behandlinger for opptimal effekt. På større blodkar på nesen må man regne med 2-4 behandlinger.


Laseren har høy effekt med integrert kjøling som beskytter huden mot overoppheting.

 

Vær obs på at huden kan bli midlertidig misfarget etter behandling. Fargeforandringen skyldes at varmen fra laser absorberes av blodet inn i blodkar. Huden normaliseres etter 4-7 dager
Karlaser brukes også for behandling av rosacea , generell rødhet i ansiktet.

Hvordan virker karlaserbehandling?

Laseren sender ut et intenst lys som absorberes godt i blod. Lysenergien omdannes til varme, og karene varmes opp til ca. 70-80 grader Celsius. Karveggen skades permanent, og blodkarene forsvinner gradvis i løpet av 2-6 uker.


Laserlyset når ikke dypere enn til lærhuden, og det er ingen risiko for å utvikle blodpropp eller andre skader i større kar dypere i huden.

Er resultatene varige?

Sprengte blodkar i ansikt skyldes en kombinasjon av arvelige forhold og ytre faktorer som hyppige solforbrenninger, vær og vind. Rosacea er en meget vanlig årsak til rød hud/utsprengte blodkar. Dersom man etter behandling er forsiktig med huden, og beskytter den mot kulde og overdreven soling, øker muligheten for et langvarig resultat.


På lår og legger forutsetter varig resultat at man ikke har bakforliggende åresykdom, eksempelvis åreknuter eller blodpropp i lår/leggvener.

Bivirkninger?

De første par døgn etter behandling er huden rød og hoven. Enkelte opplever lett svie, omtrent som en lett solforbrenning i opp til 12 timer etter behandling. Første uke etter behandling unngås klorbad og hard fysisk aktivitet. Sitt med beina høyt ved anledning. I ansikt, spesielt ved behandling av hud nært øyet, kan man få en hevelse som varer i 3-5 dager. Huden blir ikke misfarget etter behandling med mindre karene er så små at de må sprenges med korte pulser. Huden vil i så fall bli svart fordi det har lekket kokt blod ut under huden . Denne misfargingen forsvinner helt i løpet av et par uker.